"The Spanish Civil War and the post-war period"

by joansolecamardons | created - 01 Jun 2019 | updated - 10 months ago | Public

"La guerra civil espanyola i la postguerra al cinema"

Selecció de films, documentals i sèries ambientades o relacionades amb l'origen, el desenvolupament i les conseqüències de la Guerra civil espanyola (1936-1939). S'inclouen algunes obres que es desenvolupen en l'època precedent, i també sobre els maquis i altres forces de resistència com a conseqüència de la guerra i del franquisme tardà.

Ana Fernández Álvarez, doctora en història de l’art i Joan Solé Camardons, historiador i ponent de la secció d’Història de l’Ateneu Barcelonès (2015-2020) han confeccionat una base de dades, no exhaustiva, actualment amb 467 títols que inclouen films, documentals i sèries sobre aquesta temàtica.

Naturalment, en aquesta llista IMDb tan sols, hi ha els títols registrats a IMDb (383). Però també hem localitzat 20 títols més registrats a Filmaffinity (FA), 20 més a CatalansFilms&TV i 44 títols més en altres fonts informatives (Filmoteca de Catalunya, Filmoteca Española i altres fonts) amb títols que no s'han registrat, fins aquest moment, a IMDb.

Sens dubte, la temàtica sobre la Guerra Civil espanyola és una de les més emprades dins la cinematografia hispana i ho fa a través d’una gran diversitat de gèneres: bèl·lic, drama, comèdia, documental, thriller, etc., però també a través de nombroses i variades trames argumentals: acció bèl·lica, vida quotidiana durant la guerra, repressió franquista, maquis, exili, la dona i la guerra, etc., destacant, però i curiosament, la quasi total absència de temàtiques com la concentracionària, en relació als camps de concentració o de treball franquistes, o la dedicada a la repressió per gènere.

Hi ha una frase a l’obra de Fernando Fernan Gòmez, "Las bicicletas son para el verano", que diu: “No ha llegado la Paz, ha llegado la Victoria”, afirmació que resulta molt il·lustrativa, no solament per explicitar l’autenticitat d’una realitat social i històrica encara vigent, sinó que també ens dona el veritable sentit que sobre aquesta guerra caïnita ens ha ofert i encara ofereix quasi tot el nostre imaginari cinematogràfic: un cinema de guanyadors i de vençuts. Un símptoma i una prova més que el conflicte encara no està superat ni políticament, ni socioemotivament, perdurant així l’antitètic de les dues espanyes.

El més interessant, però, és analitzar aquestes produccions de manera contextualitzada i veure com el to i els tractaments fílmics anaven variant segons la conjuntura política del moment, des de 1939, amb l’inici de la denominada autarquia plena, fins la fi de la dictadura, passant pel “dessarrollisme” i pel tardofranquisme, sense oblidar, però, les importants i significatives conseqüències provocades per les primeres converses cinematogràfiques de Salamanca el 1955.

El dia 28 de setembre de 2020 a les 18,30 a la sala Oriol Bohigas de l'Ateneu Barcelonès farem una presentació pública d'aquesta llista amb la cònferència "Guerra civil espanyola. Un cinema de guanyadors i de vençuts".

Ana Fernández Álvarez i Joan Solé Camardons

 Refine See titles to watch instantly, titles you haven't rated, etc
  • Instant Watch Options
  • Genres
  • Movies or TV
  • IMDb Rating
  • In Theaters
  • On TV
  • Release Year
  • Keywords

IMDb user rating (average) to
Number of votes to »
ResetReset
Release year or range to »
1. The Spanish Earth (1937)

Unrated | 52 min | Documentary, War

A documentary showing the struggle of the Spanish Republican government against a rebellion by ultra-right-wing forces led by Gen. Francisco Franco and backed by Nazi Germany and Fascist Italy.

Director: Joris Ivens | Stars: Manuel Azaña, José Díaz, Dolores Ibárruri, Enrique Lister

Votes: 737

Títol original: "The Spanish Earth" És un dels més esfereïdors documents sobre la Guerra civil, que s'estructura sobre dos eixos: la lluita dels milicians i els moviments camperols. Hemingway s'encarregaria de posar la seva veu al narrador d'aquest film.

Direcció: Fernando G Mantilla; Tractament: Documental; Accions de Guerra Contingut: Discurs de José Díaz. Imatges de barricades, milicians i avions. Imatges de Dolores Ibarruri, "La Pasionaria" Un grup de militants antifeixistes grava les primeres imatges de la lluita en els dies posteriors al cop d'estat en els fronts de Guadarrama, Alcalá i Toledo amb la intenció de realitzar un film informatiu

3. Barcelona trabaja para el frente (1936)

23 min | Documentary, War, Short

Add a Plot

Director: Mateo Santos

Votes: 5

Tractament: Documental; Rereguarda, Documental sobre l'activitat del Comitè Central de Proveïments en l'aprovisionament de Barcelona i del Front d'Aragó durant els primers mesos de la guerra.

Tractament: Documental; Accions de guerra i Anarquisme Primera pel·lícula rodada durant la Guerra Civil. Rodada a Barcelona, les seves imatges abasten des del 19 al 23 de juliol de 1936, després de la sufocació dels militars rebels per part de la població armada, amb ajuda de la Guàrdia Civil. Milicians anarquistes mantenen les posicions en les barricades i controlen el pas de vehicles. S'observen les destrosses produïdes pels combats. Sortida de la columna Durruti cap al front d'Aragó.

Títol original: "La defensa de Madrid" Direcció: Ángel Villatoro, Guió: Ángel Villatoro Primera part d'una sèrie de documentals amb el mateix títol. Exteriors: Madrid. Matèries: Guerra Civil Espanyola (1936-1939), Socors Roig a Madrid, Milicians republicans, defensa de Madrid.

Film musical protagonitzat per nens. Albert, el nen ric, es fa amic de nens proletaris dels quals ajudaran al seu pare, tot i el seu menyspreu. Estranya pel·lícula anarquista: un film musical a l'espanyola,

7. Bajo el signo libertario (1936)

15 min | Documentary, War, Short

Add a Plot

Director: Les

Votes: 5

Documental de propaganda política amb un llenguatge militant que exposa les concepcions anarquistes sobre l'organització de la societat revolucionària. Un grup de reporters cinematogràfics de la CNT marxen al front d'Aragó per filmar la vida d'un poble organitzat en una comuna revolucionària.

Un important industrial és diputat de l'oposició. Els seus discursos en el Parlament denuncien l'incapacitat dels governants del país, el desordre social, les vagues, etc, que evoquen, en línies generals, a la situació d'Espanya immediatament anterior al 18 de juliol de 1936. Aquest industrial posa al capdavant de la seva fàbrica a un jove enginyer, de família humil. Aquest, manté un afer amorós amb la filla de l'industrial. Davant la gravetat de la crisi política, l'industrial s'encarrega de formar un nou govern i proposa un programa econòmic i social que pot acabar amb la desigualtat social, la lluita entre classes, i pot millorar el nivell de vida dels ciutadans

9. La batalla de Farlete (1936)

17 min | Documentary, War, Short

Short documentary dedicated to the activities of the "Durruti" column during the Spanish Civil War.

Documental sobre l'activitat de la columna Durruti a la zona d'Osera, Pina d'Ebre i Bujaraloz, durant els mesos de setembre i octubre de 1936.

10. España 1936 (II) (1937)

35 min | Documentary, War, Short

A documentary short subject on the situation in Spain, where a civil war between Fascists and Republican government loyalists has erupted.

Director: Jean-Paul Le Chanois

Votes: 64

Documental produït per la Subsecretaria de Propaganda de Govern de la República per a la seva difusió a l'estranger. Destinada a legitimar la política republicana, la pel·lícula abasta el període comprès entre la fi de la monarquia d'Alfons XIII i la fi de la Guerra Civil i, en ella, apareixen imatges de polítics com Azaña, Largo Caballero o Companys

11. Aguiluchos de la FAI por tierras de Aragón. Estampas de la revolución antifascista (1936)

20 min | Documentary, War, Short

First documentary from the series "Aguiluchos de la FAI", concerning the activities of the "Durruti" military column in Aragón, during the Spanish Civil War.

Votes: 5

Documental sobre l'activitat de la columna Aguiluchos de la FAI (Durruti) en el Front d'Aragó durant els mesos de juliol i agost de 1936.

12. Fury Over Spain (1937)

52 min | Documentary, War

Add a Plot

Directors: Louis Frank, Juan Pallejá

Votes: 23

Títol en espanyol: "Un pueblo en armas" Documental d'arxiu històric de la guerra civil espanyola realitzat per la CNT. Aquest documental de muntatge va ser realitzat amb materials de les productores vinculades als sindicats anarquistes. El material utilitzat abasta esdeveniments fins a primers mesos de 1937, encara que la locució esmenta fets de l'estiu d'aquest mateix any.

Curt també conegut com "Catalans a l’Alcàrria". Director: Joan Castanyer Romaní. Quan esclatà la Guerra Civil, Jaume Miravitlles li encarregà la direcció de la Secció de Cinema del Comissariat de Propaganda de la Generalitat, Laya Films. Fou l’encarregat de produir durant la guerra un noticiari setmanal comentat per ell mateix

14. Guernika (1937)

23 min | Documentary, War, Short

The film contains documentary images of the Basque Country, the ruins of Gernika after the bombing and the departure of the Basque children and their exile in France, Great Britain and ... See full summary »

Director: Nemesio M. Sobrevila | Stars: Bernardo de Ornaetxebarria, José Meaza, Arturo Perucho

Documental sobre els nens orfes de Guernika després del bombardeig nazi sobre la ciutat en 1937.

Direcció guió: Joaquín Martínez Arboleya Matèries: Espanya-Història-1936-1939-Guerra Civil Espanyola. Exteriores: Cádiz, Algeciras, Málaga (Sierra de Ronda). i Tetuán. Documental produït per la Falange i desenvolupat al Marroc i en altres fronts de la guerra des de la visió dels sollevats feixistes.

16. Heart of Spain (1937)

30 min | Documentary, Short

A documentary about the Spanish Civil War of the 1930s.

Directors: Herbert Kline, Charles Korvin | Stars: Norman Bethune, Hazen Sise

Votes: 25

Variants del títol:Corazón de España Instituto Hispano Canadiense de Transfusiones de Sangre Transfusiones de Sangre Spaniens Hjärta La primera part d'aquest documental constitueix un al·legat contra la crueltat de la guerra i sobre la solidaritat internacional amb l'Espanya atacada pel feixisme. La segona part mostra el procés del servei de transfusions de sang instaurat pel doctor Norman Bethune a Madrid ajudant a salvar els soldats republicans.

Producció: PSUC, 1937. Direcció: Alberto González Nicolau, Alfonso Gimeno, Joaquín Lepiani, Rafael Roca

Curt documental sobre la vida i la producció a la rereguarda

19. Sanidad (1937)

10 min | Documentary, War, Short

Add a Plot

Director: Rafael Gil

El primer documental de Rafael Gil, que més tard seria un dels directors més prolífics de cinema franquista

Direcció: Daniel Quiterio Prieto Guió: Juan Manuel Plaza Espanya-Història-1936-1939, Guerra civil-Participació estrangera.

21. Mando único (1937)

10 min | Documentary, War, Short

Add a Plot

Director: Antonio del Amo | Star: Manuel Arbó

Curt documental en el qual es ressalta la necessitat d'una imminent centralització de l'organització político econòmica i del comandament militar contra els sollevats feixistes.

22. Alas negras (1937)

13 min | Documentary, War, Short

Add a Plot

A principis de tardor de 1937, un equip de SIE Films que es dirigeix a Belchite veu un bombardeig sobre Lleida. A partir de les imatges d'aquest bombardeig, que va produir nombroses víctimes civils, es construeix el reportatge que, posteriorment, enllaça amb l'acció de les 29 i 45 divisions al front d'Aragó.

23. El acero libertario (1937)

9 min | Documentary, War, Short

Short film from the series "Tiempos nuevos". It's related to the making of weapons during the Spanish Civil War.

Director: Ramón de Baños

Curtmetratge

En títols de crédit: "Reportaje del Pleno Ampliado del Comité Central del Partido Comunista, Sección Española de la Internacional Comunista, Marzo 1937" Exteriors: Valencia (saló d'actos del Conservatori) Canción "La Internacional" Intervencions: Santiago Carrillo, Ilia Erhenburg, Santiago Alvarez, José Díaz, Dolores Ibárruri "La Pasionaria", Joan Comorera.

Reportatge sobre l'Exèrcit Popular Regular. "Un mes d'acció pro Exèrcit Popular Regular". La pel·lícula s'inicia amb la presentació de Catalunya: imatges de pobles costaners, pescadors, terres i pobles de l'interior, pagesos i ramaders i vista aèries de Barcelona, compassats per una cançó catalana, presenten una visió de Catalunya com a "país pacífic, tradicional i laboriós ". Sobre imatges dels bombardejos a Barcelona i d'un multitudinari enterrament de víctimes, la locució parla de la barbàrie feixista

26. Aurora de esperanza (1937)

60 min | Drama

When returning from holidays with his family, a worker is fired. After a hard search of work, Juan feels disappointed and acquires a certain social restlessness. His wife, Marta, is forced ... See full summary »

Director: Antonio Sau Olite | Stars: Félix de Pomés, Enriqueta Soler, Román González 'Chispita', Ana María Campoy

Votes: 56

A la tornada de vacances amb la família, un obrer es queda a l'atur. Després d'una agosarada recerca de feina, Juan se sent decebut i cobra certa inquietud social. La seva dona, Marta, es veu obligada a prendre un treball humiliant per poder donar de menjar als seus fills. Juan reacciona enviant a la seva esposa i els fills petits al poble, mentre ell vagareja per la ciutat. Indignat pel conformisme de la gent, munta un míting, alhora que organitza una marxa de fam entre els aturats. Quan es dirigeix amb els seus companys a protestar davant les autoritats, i precisament quan passa pel poble on hi ha la seva família, esclata la revolució. Juan pren les armes al costat dels altres i marxen tots al front, amb l'esperança d'una aurora millor. Cinema polític anarquista espanyol, produït pel Sindicat de les Indústries de l'Espectacle, controlat per la CNT.

Documental estructurat sobre un argument de ficció. A la terrassa d'un cafè, a Barcelona, un jove despreocupat se sent commogut el veure diversos mutilats de guerra, i va a allistar-se a les milícies que lluiten al front d'Aragó

"Aspectes de la nostra revolució proletària" es subtitula el guió d'aquesta pel·lícula, que a través d'un dia en la vida d'un obrer militant de la CNT, mostra les concepcions que aquest sindicat va mantenir sobre l'organització de la producció en la societat revolucionària.

29. The Last Train from Madrid (1937)

Passed | 85 min | Action, Adventure, Drama

The story of seven people: their lives and love affairs in Madrid during the Civil War.

Director: James P. Hogan | Stars: Dorothy Lamour, Lew Ayres, Gilbert Roland, Karen Morley

Votes: 204

Títol original: "The Last Train from Madrid" La història de set persones: les seves vides i amors a Madrid durant la Guerra Civil.

Curtmetratge documental dirigit per Fernando Delgado de Lara. Probablement realitzada el 1931, (segons informa la Real Academia de la Historia) per tant de caràcter prorepublicà.

31. Love Under Fire (1937)

Passed | 75 min | Crime, Drama, Romance

During the Spanish Civil War, a detective from Scotland Yard falls in love with a woman he had believed to be a jewel thief.

Director: George Marshall | Stars: Loretta Young, Don Ameche, Frances Drake, Walter Catlett

Votes: 70

Títol Original "Love Under Fire" Una dona fuig cap a Espanya al començament de 1936, acusada de robar un valuós collaret. Un detectiu de Scotland Yard li segueix la pista, la troba i s'enamora d'ella en un clima de conflicte social.

Curtmetratge documental dirigit per Antonio Polo

Comèdia musical sobre "El Randa" un lladregot que entra a casa d'un banquer per robar alguns objectes i regalar-los en un casament. El sorprèn l'amant del banquer, que el deixa escapar. Visió anarquista molt criticada pels comunistes

34. Blockade (1938)

Passed | 85 min | Drama, Romance, War

A simple peasant is forced to take up arms to defend his farm during the Spanish Civil War. Along the way he falls in love with Russian whose father is involved in espionage.v

Director: William Dieterle | Stars: Madeleine Carroll, Henry Fonda, Leo Carrillo, John Halliday

Votes: 508

Títol original: "Blockade" A la guerra civil espanyola, un pagès es rebel·la davant la idea d'abandonar la seva terra per incorporar-se a files. Quan és traslladat a la caserna general per entrar en combat, coneix una dona, que resulta ser una espia del bàndol contrari. Durant un atac aeri, busquen aixopluc refugiant-se en una casa que resulta bombardejada, quedant tots dos sota la runa. El pagès intentarà convèncer la dona que les seves idees representen l'opressió .

35. Cataluña mártir (1938)

25 min | Documentary, War, Short

Report produced by Laya Films (production company belonging to the Propaganda Commissioner of the Republican Generalitat) on material and human damages caused by the bombing that German and... See full summary »

Director: J. Marsillach

Votes: 5

Documental sobre els bombardejos de ciutats catalanes, els quals es fan responsables a l'aviació alemanya i italiana. Es descriu el caràcter català pel seu amor a la feina i a la llibertat, mostra imatges principalment de Barcelona i Lleida bombardejades i refugiats en la ciutat i voltants, desenrunament i rescat de víctimes. També conté imatges de la visita d'Álvarez del Vayo a la zona assolada de Lleida.

36. Return to Life (1938)

50 min | Documentary

Health care during the Spanish Civil War is portrayed in this French made documentary: the progress under the new Republican government in setting up child care centers, the extent to which... See full summary »

Directors: Henri Cartier-Bresson, Herbert Kline | Stars: Richard Blaine, Pierre Unik

Votes: 12

Títol original: "Victorie de la vie" Documental on es detalla la tasca dels serveis mèdics internacionals a la guerra d'Espanya i es va triar un cas individual, un soldat ferit com a símbol de tots els ferits de guerra. El consagrat fotògraf Henri Cartier-Bresson aborda en aquesta ocasió el cinema documental per explicar l'esforç sanitari i la mobilització a l'Espanya republicana de la Guerra Civil.  

Curt. Una parella de pagesos és separada per la guerra, ell lluita valentament al front i ella treballa la terra amb l'arada

Curtmetratge "Así vive Cataluña. Vida y moral de la retaguardia" dirigida per Valentín R. González

Curtmetratge

Documental produït per la Falange i muntat a Berlín, en resposta a l'èxit internacional de la producció republicana "Espanya 1936"

És un curtmetratge de gran interès cinematogràfic, tant per la qualitat tècnica de la fotografia, com pel muntatge, la música, etc. Es pot considerar un autèntic documental d'avantguarda cinematogràfica. De fet, ja va rebre crítiques positives en la seva estrena a Barcelona el 1938 per la gran bellesa de les seves imatges. Temàtica: Documental propagandístic dedicat a ressaltar el paper central de la dona en el nou ordre social republicà. Després d'una breu menció a les figures femenines més rellevants de moment (La Pasionaria, Frederica Montseny, Victòria Kent, Margarita Nelken, etc.) mostra el paper exercit per les dones al front i, sobretot, en les fargues, tallers de mecànica i fàbriques d'armes

Curtmetratge documental

Durant la Guerra Civil espanyola, un grup de refugiats troba asil polític a l'ambaixada d'un país llatinoamericà a Madrid. Les seves desventures, entre bombardejos, traïcions i les mancances mateixes de la guerra, constitueixen la part central d'aquest acostament de cinema mexicà a la difícil situació que vivia Espanya.

45. Defenders of the Faith (1938)

77 min | Documentary